Spoorbeheerder ProRail heeft zijn doelstelling met betrekking tot de punctualiteit in het goederenvervoer in de eerste helft van het jaar ‘opnieuw’ niet gehaald.


Dat laat een kritische staatssecretaris Sharon Dijksma de Tweede Kamer weten op basis van het verslag over het eerste halfjaar van ProRail. In haar Kamerbrief schrijft Dijksma verder onder meer dat de prestaties op de HSL-Zuid ‘ronduit tegenvallen’. Ze wil dat NS en ProRail ‘er alles aan doen om zich in de tweede helft van dit jaar te revancheren.’ Zo niet, dan dreigen nieuwe boetes.

De zogenoemde drie minutenpunctualiteit in het goederenvervoer kwam uit op een kleine 74%, waar die minstens 76% zou moeten zijn. Dijksma wil die parameter volgend jaar vervangen door de transitotijd, die voor het goederenvervoer veel relevanter is. Toch wil ze dat ProRail grondig analyseert waarom de doelstelling niet is gehaald en aangeeft hoe het in de tweede helft van het jaar beter kan.

In het halfjaarverslag geeft de spoorbeheerder onder meer de ‘krappere’ dienstregeling op de Brabantroute richting Venlo en de snelheidsbeperking op de Moerdijkbrug als verklaring voor het missen van de doelstelling. De groep zegt ‘in gesprek te blijven met vervoerders over plannen in betere paden en aanspreken op niet rijden op de planlijn’.