Oostenrijk richt een traject van 25 kilometer lang in om zelfrijdende treinen in een realistische omgeving te testen. De Ministerie van Verkeer ondersteunt het project met 16 miljoen euro.


Het traject ligt tussen Oberwart, in de oostelijke deelstaat Burgenland en Friedberg in Stiermarken. Aan de route liggen acht stations, twaalf spoorwegovergangen en een tunnel van 524 meter lengte. ‘Deze variëteit aan omgevingen maakt het mogelijk verschillende in het spoorvervoer voorkomende situaties te testen in relatie tot automatisch rijden met een trein’, stelt de Oostenrijkse minister van verkeer Jörg Leichtfried. ‘Het is daarbij met name van belang de digitale communicatie tussen de locomotief en de omgeving te testen en onderzoeken.’

Van de 16 miljoen euro die het ministerie heeft toegezegd, zal in totaal ongeveer 11 miljoen in de technische aanpassingen van het traject geïnvesteerd worden. De overige 5 miljoen komen jaarlijks vrij en gaan naar onderzoeksprojecten rond geautomatiseerde treinen.