ProRail sluit vanaf dinsdag 25 juli de Moerdijkspoorbrug achttien dagen lang af voor alle treinverkeer wegens de vernieuwing van de ongeveer een kilometer lange spoorconstructie.


Goederenvervoerders die de brug gebruiken voor noord-zuidverbindingen zullen dan in veel gevallen zo’n 150 kilometer moeten omrijden. De netbeheerder heeft in samenwerking met alle vervoerders en andere partijen een draaiboek ontwikkeld om het treinverkeer om te leiden zonder dat er grote vertragingen optreden. De stremming valt deels samen met een grootscheepse renovatie van station Eindhoven, waardoor er dan minder treinen tussen Eindhoven en Tilburg/Den Bosch kunnen rijden.

Een woordvoerder van ProRail zegt in een toelichting dat er per uur vier ‘paden’ voor het goederenvervoer beschikbaar zijn. Daarnaast rijden er in beide richtingen per uur vier passagierstreinen over de brug. De vervoerders worden overigens door ProRail gecompenseerd voor de extra gebruiksvergoeding die ze voor de omgereden kilometers zouden moeten betalen.

Woordvoerder Jelle Rebbers van DB Cargo Nederland, dat dagelijks zo’n zestig treinen over de brug stuurt, is tevreden over het gevoerde overleg, maar is er niet gerust op dat alles goed gaat: ‘De omleidingsroute via Utrecht, Den Bosch en Breda is heel erg druk. Als er ergens op die route bijvoorbeeld een wisselstoring optreedt, staan de treinen stil’.

DB Cargo heeft zijn klanten gewaarschuwd dat bedieningstijden van spooraansluitingen en terminals in de meeste gevallen zullen veranderen. De vervoerder rijdt onder meer treinen naar Moerdijk zelf, Oosterhout Weststad, Vlissingen, Zeeuws-Vlaanderen, Antwerpen en het Limburgse industriegebied Chemelot.

ProRail heeft overigens al jaren lang de handen vol aan de uit 1955 daterende brug. In 2003 zijn de spoorrails vervangen en in 2014/2015 is groot onderhoud gepleegd. Dat bleek echter niet goed uitgevoerd te zijn, waardoor er vorig jaar allerlei spoedreparaties nodig waren. Daarop heeft ProRail besloten om de rails dit jaar opnieuw te vervangen.