Dinsdag is de eerste ‘biertrein’ uit Jupille aangekomen in Ninove. Hij zal voortaan drie keer per week duizenden kratten met bier van de brouwerij van AB Inbev naar het depot van Delhaize brengen.


Vanuit dit depot worden ze verder verdeeld over de 750 winkels van Delhaize. Op termijn zal deze trein jaarlijks vijfduizend vrachtwagens van de weg houden. Delhaize en Inbev werken hiervoor samen met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen en de transportbedrijven Lineas en Remitrans.

Elke dag levert AB Inbev bier van het populaire merk Jupiler van haar brouwerij in Jupille (nabij Luik) aan het depot van Delhaize in Ninove. Tot nu toe gebeurde dit met vrachtwagens. De biertrein neemt nu het grootste deel van dit transport over. Het positieve effect zal vooral voelbaar zijn op de ring rond Brussel, waarover het meeste transport plaatsvond. Het risico op tijdverlies door files wordt nu erg klein.

Er rijden nog altijd vrachtwagens, in Jupille tussen de brouwerij en het nabije spoorwegstation en in Ninove tussen de vestiging van Remitrans en het depot van Delhaize. Beide trajecten samen bedragen slechts enkele honderden meters.

Remitrans kocht zeven jaar geleden een oud stuk spoorweg en maakte dit met eigen middelen weer operationeel. Dit spoor verbindt de vestiging van Remitrans in Ninove met het spoorwegnet van Infrabel. De biertrein uit Jupille rijdt over dit spoor naar Remitrans, dat de kratten met bier overlaadt op vrachtwagens en naar het Delhaizedepot overbrengt.

Het is de bedoeling van Delhaize om op termijn meer leveranciers bij dit project te betrekken. Het bier leende zich uitstekend voor dit pilootproject, door de ligging van de brouwerij, het grote wekelijkse volume en de uniformiteit van het product. Remitrans is opgelucht omdat een zeven jaar oude investering nu eindelijk vruchten afwerpt.