De Duitse binnenvaart maakt bezwaar tegen de verlaging van de gebruiksvergoeding voor het spoor in Duitsland, die op een halvering neerkomt.


Die lagere ‘Trassenpreise’ geven spooroperators een loonkostenvoordeel op de binnenvaart, zegt directeur Jens Schwanen van het Bundesverband der Deutschen Binnenschifffahrt (BDB). Hij wil dat grondig wordt geanalyseerd of er als gevolg van de verlaging lading van het binnenschip naar het spoor ‘verhuist’ en zo ja, welke lading en hoeveel.

Spoor en binnenvaart zijn vooral elkaars concurrenten in het transport van kolen, erts, bouwmaterialen, chemische producten en containers. De halvering van de gebruikersvergoeding kost de Duitse staat 360 miljoen euro. Het BDB heeft berekend dat de binnenvaart dan 230 miljoen euro steun zou moeten krijgen om voldoende te worden gecompenseerd.