Kenia werkt aan de voltooiing van de belangrijkste slagader van het land, een spoorwegnet dat de havenstad Mombassa verbindt met de hoofdstad Nairobi en de handelsstad Naivasha.


Over een jaar moet het project klaar zijn. De financier heet China, dat het leeuwendeel van de omgerekend 12 miljard euro kosten voor zijn rekening neemt. Chinese ingenieurs zijn de breinen achter de lijn.

Jaarlijks kan er onder meer 25 miljoen ton vracht vlot worden vervoerd en dat is nodig ook, aangezien de Keniaanse autowegen voortdurend vollopen, meldt de zender CNN dinsdag.

Het project eindigt echter niet in Kenia. De spoorweg wordt daarna doorgetrokken naar de hoofdsteden Kampala van Oeganda, Kigali van Rwanda en Bujumbura van Burundi. Vanaf Kampala komt er een vertakking naar Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan.

Het project doet denken aan de beroemde Kaap-Caïrospoorweg van Cecil Rhodes, een lijn van bijna 12.000 kilometer tussen Kaapstad in Zuid-Afrika en de Egyptische hoofdstad. Het project kwam eind 19e eeuw niet van de grond door onder meer oorlogen en geldgebrek.