De NMBS wil voor het eind van de maand een beslissing nemen over de toekomst van NMBS Logistics. Daarbij zijn twee scenario’s mogelijk. Meest voor de hand liggend lijkt de verkoop van de goederenactiviteiten aan het Duitse DB Schenker, waarmee al bijna een jaar lang onderhandeld wordt. De andere is een overname door Belgische investeerders, waaraan een aantal industriële partners zouden willen meewerken.

NMBS Logistics heeft jarenlang zware verliezen geleden, maar wist die vorig jaar dankzij een programma van ingrijpende herstructureringen te stoppen. Voor het afgelopen jaar was voor het eerst in lange tijd een positieve cashflow gebudgetteerd.

Vorige week werd bekend dat oud-topman van NMBS Marc Descheemaecker zich uit het bestuur van NMBS Logistics heeft teruggetrokken. Descheemaecker, inmiddels kandidaat voor de Vlaams-nationalistisch liberale partij N-VA, is in Nederland bekend geworden als de man die de Fyra de genadeslag gaf. In zijn boek ‘Dwarsligger’ maakte hij gehakt van de manier waarop de NS dat project heeft uitgevoerd.