De wagons worden gebouwd door het Sloveense Tatravagonka Poprad in opdracht van de Ahaus Alstätter Eisenbahn (AAE), dat met een vloot van 30.000 wagons één van de grootste wagonverhuurders van Europa is. Die verhuurt ze aan Metrans, een dochter van HHLA, de grootste overslaggroep van Hamburg.

Metrans beschikt al over 250 van dit soort wagons en heeft besloten dat aantal meer dan te verdubbelen. De Sggnss80, zoals de weinig bloemrijke naam luidt, heeft slechts twee in plaats van drie twee-assige draaistellen. Dat scheelt ruim zes ton aan wagongewicht, wat ten goede komt aan het laadvermogen van maximaal 68,5 ton.

Volgens de vervoerder zijn ze flexibeler te beladen, waardoor meer combinaties mogelijk zijn van alle soorten containers (20, 23, 40 en 45 voet) en 7,8 meter lange swap bodies. Per saldo kan een containertrein daardoor drie à vier teu meer meenemen dan met conventionele 80-voets wagons, aldus Metrans.