De branche-organisatie is boos op de onvoldoende ladingzekering aan boord van de grote containerschepen waardoor de afgelopen maanden weer een groot aantal boxen in zee belandden. Volgens de GDV zijn er alleen al er sinds november van het vorig jaar rond de 3.000 containers met een totale waarde van 150 miljoen dollar overboord geslagen bij slecht weer op het vaargebied tussen Azië en Noord-Amerika.

Hogere eisen

De GDV wil onder meer dat rederijen de containerschepen voorzien van tanks om de rolbeweging bij zwaar weer te dempen. Ook de zogeheten lashing-installaties voor het vastzetten van de containers op het dek dienen te worden versterkt en worden aangepast aan de steeds hoger opgestapelde rijen containers. Internationaal wil de Duitse belangenorganisatie ook de druk opvoeren op de classificatiebureaus om de  eisen voor containerschepen te verscherpen.

Voor de korte termijn acht de GDV het verder noodzakelijk dat de deklading ondanks de huidige capaciteitsproblemen in de containervaart dient te worden gereduceerd.