Het containerschip van 400 meter lang en een gewicht van 224.000 ton ligt nu langs de zijkant van het Suezkanaal, waardoor weer verkeer van andere vaartuigen mogelijk wordt. De Ever Given liep dinsdagochtend aan de grond in het zuidelijke deel van het Suezkanaal en lag schuin over de gehele breedte van de waterweg, die daardoor volledig geblokkeerd was. Er ontstond een grote opstopping van andere vaartuigen.

De berging verliep eerst moeizaam, maar nu is het toch gelukt om het schip vlot te trekken. Een woordvoerder van Boskalis zei eerder dat woensdagmiddag een team naar Egypte zou vertrekken om te gaan helpen bij de berging. Boskalis zegt dat nu wordt bekeken of dit nog wel nodig is.

Het 193 kilometer lange Suezkanaal is een van de drukste vaarroutes ter wereld, goed voor ongeveer 12 procent van de wereldwijde handel. Er worden dagelijks ook ongeveer een miljoen vaten olie en een grote hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas (lng) via het kanaal vervoerd. Als het Suezkanaal dicht is moeten schepen tussen Azië en Europa omvaren via Kaap de Goede Hoop, wat weken aan extra vaartijd kan vergen.

Het komt vaker voor dat schepen in de problemen raken in het Suezkanaal. Het lukte in 2017 na enkele uren om het vrachtschip OOCL Japan vlot te trekken. Een van de ernstigste incidenten vond plaats in 2004. Toen blokkeerde de olietanker Tropic Brilliance het kanaal meerdere dagen. Het schip kon pas verder nadat duizenden liters olie van boord waren gehaald.

UPDATE – De reddingspoging is alsnog mislukt. Zie: Vastgelopen containerschip in Suezkanaal toch nog niet los