Wärtsilä, actief in het installeren van scrubbers op schepen, heeft na ‘uitvoerige research & development’ vastgesteld dat Carbon Capture and Storage (CCS) technisch haalbaar is en start op een testfaciliteit in Moss (Noorwegen) een pilot om te onderzoeken hoe de techniek zich houdt onder verschillende omstandigheden.

Afvangen CO2

Sigurd Jenssen, directeur Exhaust Treatment van Wärtsilä, noemt het afvangen van CO2 een ‘opwindende’ optie om ‘in een relatief kort tijdsbestek aanzienlijk reducties te bewerkstelligen’. CO2-opvangende scrubbers kunnen volgens hem prima bestaan naast andere oplossingen, zoals de bouw van schepen die op alternatieve brandstoffen varen.

‘Voortbouwen op het succes van bestaande technologie die zich al heeft bewezen, zoals scubbers, zal essentieel zijn om de doelen voor CO2-reductie in de scheepvaart te bereiken’, stelt Jenssen.