Dat gebeurde in het kader van Operatie Ferro, een groot onderzoek gericht op georganiseerde misdaad en drugshandel. Bij de operatie waren in Spanje 300 agenten betrokken, met steun van politiediensten in Colombia, Nederland, Portugal, het VK, de Verenigde Staten en Europol.

Half afzinkbare duikboot

Een ploeg trof bij een inval in een loods in Malaga een half afzinkbare boot aan, gebouwd naar het voorbeeld van dergelijke vaartuigen die door Zuid-Amerikaanse drugshandelaren worden gebruikt om narcotica de VS binnen te smokkelen. Voor zo ver bekend is het de eerste keer dat zo’n vaartuig in Europa is aangetroffen.

Het is geen echte duikboot, maar een halfafzinkbaar vaartuig dat net aan de oppervlakte blijft dobberen. Daardoor is het vrijwel onzichtbaar voor radar en ook met het blote oog nauwelijks te ontdekken, zeker ‘s nachts. Het negen meter lange vaartuig was nog in aanbouw en dus nog niet gebruikt. Volgens de politie zou het zo’n twee ton drugs hebben kunnen vervoeren.

De Spaanse politie deed in het kader van Operatie Ferro invallen op 47 locaties in tien steden in Spanje, van Barcelona tot Cadiz. 52 mensen werden gearresteerd en twee boten werden in beslag genomen, waaronder een speedboot ter waarde van ruim drie ton.