Het vrachtschip MV Helios Ray liep vorige week schade op in de Golf van Oman. Een ontploffing sloeg gaten in de romp, maar er vielen voor zover bekend geen slachtoffers. Een Israëlische minister zei dat uit beelden van de schade kan worden opgemaakt dat mijnen zijn bevestigd aan het schip.

Niets te maken

Iran zegt niets te maken te hebben met de explosie bij het vrachtschip. ‘We spreken deze beschuldiging met klem tegen’, reageerde een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken op de uitspraken van Netanyahu. ‘De veiligheidssituatie in de Perzische Golf is extreem belangrijk voor Iran.’

Netanyahu zei op de radio dat zijn land in de hele regio de confrontatie aangaat met Iran. Het interview werd uitgezonden nadat Syrië melding had gemaakt van een Israëlische raketaanval. De Syrische luchtverdediging zou meerdere projectielen hebben neergehaald. Israël heeft niet bevestigd dat het achter die aanval zit.

Een waarnemingsgroep zegt dat de raketbeschieting was gericht tegen een gebied ten zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus. Daar zouden zich troepen bevinden van de Iraanse Revolutionaire Garde en de Hezbollah-beweging, een bondgenoot van Teheran.