Ten minste twee bemanningsleden zijn overleden en een aantal is in het ziekenhuis opgenomen. Het kan toeval zijn of mogelijk een uitbraak van het norovirus, dat zware buikgriep veroorzaakt maar zelden tot sterfgevallen leidt. 

Eerste geval

De regering van de Malediven meldde begin februari het eerste geval. De Thaise bulkcarrier ‘Lanna Naree’ liep op 9 februari de haven van Male binnen en verzocht om medische assistentie. Dertien zieke bemanningsleden werden overgebracht naar een ziekenhuis, waar voedselvergiftiging werd vastgesteld. De scheepskok zou zijn overleden.

Rond dezelfde tijd arriveerde de onder Singaporese vlag varende bulkcarrier ‘Thor Magnhild’ in Trois-Rivières aan de St. Lawrence Seaway in Canada met zeventien zieke bemanningsleden. Ze hadden last van gastro-intestinale stoornissen, de medische term voor zware buikgriep. De oorzaak daarvan is niet achterhaald. Het schip was afkomstig uit het Nederlandse Caraïbische eiland Sint Eustatius.

Vorige week vroeg de onder Panamese vlag varende coaster ‘April’ in een Russische haven aan de Zwarte Zee om medische hulp omdat vijf bemanningsleden ernstig ziek waren. Een van hen is overleden. Russische ambtenaren opperden voedselvergiftiging als oorzaak, maar sloten alcoholmisbruik niet uit.