Kritikos, geboren op het fotogenieke Griekse eiland Andros en opgegroeid in Athene, emigreerde als jonge twintiger naar de Verenigde Staten, waar hij met zijn zelf opgerichte bedrijf Ceres uitgroeide tot een van de succesvolste stuwadoors van Amerika.

Amsterdam

Zijn ambities van rond de eeuwwisseling om ook een internationale speler te worden, uitmondend in de aanleg van de Ceres Paragon Terminal in Amsterdam, maakten van Kritikos in de beginjaren van de 21e eeuw een regelmatig terugkerende naam in de kolommen van Nieuwsblad Transport.

In een interview met deze krant in juni 2001, in een periode waarin Amsterdam reikhalzend uitkeek naar zijn ‘launching customer’, toonde Kritikos zich vol vertrouwen over de gloednieuwe terminal in de hoofdstedelijke Amerikahaven, een terminal die vooral opviel doordat containerschepen er tweezijdig geladen en gelost konden gaan worden. ‘Deze terminal, de eerste in zijn soort ter wereld, zal model staan voor de terminal van de toekomst’, stelde de Griekse Amerikaan in het NT-vraaggesprek. ‘We willen niemand in Rotterdam tegen de schenen schoppen maar we vinden ook dat de kwaliteit van onze terminal onvergelijkbaar is.’

Amerikahaven

Later kwam de Amsterdamse containerterminal in handen van achtereenvolgens NYK en Hutchison, maar het succesverhaal dat Kritikos als geestelijk vader in Amsterdam voor ogen had gehad, werd het in de praktijk nooit. Ruim tien jaar geleden voer het laatste containerschip weg bij de Amerikahaven, enkele jaren geleden werden de grote Amsterdamse containerkranen verkocht.

In de VS is Ceres nog volop actief in de containeroverslag en bleef Kritikos altijd een goede naam houden als een van de ‘containerpioniers’. De American Journal of Transportation schrijft dat een ‘truly great man’ is heengegaan, een wandelend ‘Amerikaans succesverhaal’ en een ‘man met een hart van goud’ die achter de schermen ook aan liefdadigheid deed.