De pilot zal in januari volgend jaar geëvalueerd worden. Betere coördinatie moet volgens Brussel voor ‘conflictpreventie’ kunnen zorgen en de West-Afrikaanse landen, die de primaire verantwoordelijkheid hebben voor de veiligheid in het gebied, helpen om het piraterijprobleem onder de duim te krijgen. Maersk had na een reeks recente piraterij-incidenten in de Golf van Guinee opgeroepen tot een ‘adequaat militair antwoord’.

Hapag-Lloyd

De Turkse autoriteiten hebben ondertussen contact gekregen met de vijftien gegijzelde bemanningsleden van de ‘Mozart’, een door Hapag-Lloyd gecharterd containerschip dat ruim een week geleden in de Golf van Guinee werd aangevallen. De bemanningsleden worden vastgehouden door criminelen, maar zouden wel ongedeerd zijn. Het lichaam van een crewlid uit Azerbeidzjan dat tijdens de overval om het leven kwam, is via Turkije teruggevlogen naar zijn vaderland.

Acht bemanningsleden van het Bulgaarse bulkschip ‘Stevia’ die medio december door piraten gevangen werden genomen, zes Oekraïeners en twee Albanezen, zijn dit weekend in Nigeria vrijgelaten. De Oekraïense regering had druk uitgeoefend op Nigeria om aan de gijzeling een einde te maken.

Als CMP in West-Afrika goed blijkt te werken, wil Brussel de aanpak ook gaan toepassen in andere gebieden die voor Europa van maritiem belang zijn.