De Global Times, de Engelstalige krant van de People’s Daily, spreekbuis van de Chinese overheid, spreekt in het verhaal dat het aan de kwestie wijdt van ‘McCarthyism’. Een verwijzing naar de communistenjacht die de Amerikaanse maatschappij in de jaren vijftig van de vorige eeuw flink op stelten zette.

Dreigend

In de Engelstalige Chinese krant klinkt het dreigend dat de huidige opstelling van de Amerikaanse autoriteiten ‘het Amerikaanse kerstfeest kan verknallen’. De kwestie komt precies tijdens het ‘Shipageddon’. Het is in de Amerikaanse havens nu alle hens aan dek omdat volop containerschepen vanuit China arriveren volgestouwd met last minute kerstcadeaus.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft volgens de Chinese krant verklaard dat er ‘tegenmaatregelen’ komen als Amerika niet stopt met zijn ‘provocaties’. De Amerikanen hebben geen enkel recht om bemanningsleden die alleen maar goederen komen brengen, te vragen naar hun politieke voorkeur, aldus de Chinezen.