De FMC heeft officieel onderzoek ingesteld om te bepalen of containerrederijen zondigen tegen de Shipping Act en heeft commissaris Rebecca F. Dye aangesteld als ‘fact finding officer’. De commissie zegt bezorgd te zijn dat het beleid en de praktijken van containerrederijen en van hun terminalbedrijven als het gaat om zaken als demurrage and detention en de beschikbaarheid van lege containers ‘het negatieve effect van bottlenecks in havens versterkt’.

Logistieke omstandigheden

In de grote Amerikaanse havens van Long Beach, Los Angeles en New York/New Jersey is volgens het FMC momenteel een ‘crisis’ gaande met extreme logistieke omstandigheden die volgens de commissie ‘een serieus risico vormen voor het vermogen van de Verenigde Staten om handelsgroei te faciliteren’.

Hoofdonderzoekster Dye zegt ‘alle handhavingsmiddelen ter beschikking te hebben om de crisis in onze belangrijkste havens te lijf te gaan’. Het uit de weg ruimen van obstakels in de havenoperatie zal alle betrokkenen, van reders en truckers tot ex- en importeurs, straks weer in staat stellen ‘te groeien en bloeien’, betoogt ze.