De kredietbeoordelaar heeft zijn beoordeling opgetrokken van B1, met verwachting op verdere verlaging, naar Ba3 met een stabiele verwachting. Dit is het hoogste niveau waarop Moody’s de scheepvaartgroep sinds 2010 heeft ingeschaald. In dat jaar begon het bureau met het beoordelen van de kredietwaardigheid van Hapag.

Kostenbesparingen

De rederij heeft dit zelf bekendgemaakt en toont zich in een persbericht ‘zeer verheugd’. Daarin zegt Hapag te streven naar een verdere verbetering van zijn rating, wat het de rederij gemakkelijker maakt om vreemd vermogen aan te trekken. Het plan Strategie 2023, dat onder meer voorziet in forse kostenbesparingen en meer digitalisering, moet dat streven ondersteunen.

Hapag-Lloyd schroefde zijn winstverwachting voor dit jaar vorige week al voor de tweede keer op. De Duitsers denken nu op een nettowinst van rond de 2,5 miljard euro uit te komen. Medio augustus gaf de groep nog een bandbreedte rond de twee miljard aan. Het derde kwartaal bracht netto 650 miljoen euro in het laatje.