MOL leidt onder meer een consortium van bedrijven dat de mangrovebossen op Mauritius moet herstellen die besmeurd zijn geraakt door weggelekte stookolie uit het vrachtschip. Naast een schoonmaakoperatie worden ook nieuwe mangrovebomen geplant.

Koraalrif

Een ander projectteam gaat het koraalrif bij het tropische eiland proberen te redden, waarbij onder meer Artificial Intelligence wordt ingezet. Verder komt er een programma om zeevogels te beschermen en te onderzoeken. Voor de distributie van voedingsmiddelen op het eiland doneert de rederij, op verzoek van de lokale gemeenschap, een reefercontainer.

Het grootste deel van de door de Japanners toegezegde financiële steun wordt gestort in een nieuw op te richten fonds met de voorlopige naam Mauritius Natural Environment Recovery Fund. Ook andere partijen zijn van harte welkom daar geld in te storten, aldus het scheepvaartbedrijf.

Handen uit de mouwen

MOL is in deze fase met eigen mensen op Mauritius aanwezig om de handen uit de mouwen te steken. Er zijn nu dertien werknemers van de rederij op het eiland, die binnenkort door een volgend team worden afgelost.

Om de toeristenindustrie van Mauritius een steuntje in de rug te geven, zegt MOL verder toe om vanuit Japan een cruisetrip naar het eiland te organiseren. Omdat cruisereizen vanwege het coronavirus momenteel allesbehalve populair zijn, staat die cruisereis gepland in 2022.