Dat heeft de containerrederij bevestigd tegenover onder meer Lloyd’s List. De overeenkomst over tussentijdse financiering lijkt erop te wijzen dat er vooruitgang zit in een gehele of gedeeltelijke overname van PIL door Heliconia, dat in handen is van het staatsinvesteringsfonds Temasek Holdings.

Financiële injectie

De twee zijn al maanden in gesprek over een financiële injectie in de orde van grootte van 400 miljoen dollar. PIL zucht onder een schuldenlast van 3,9 miljard dollar en heeft de afgelopen anderhalf jaar een deel van zijn activa, waaronder een aantal schepen, verkocht om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.

Het bedrijf, opgericht in 1968, is qua vervoerscapaciteit met 346.000 slots ’s werelds tiende containerrederij. De groep wordt geleid door scheepvaart-tycoon Teo Siong Seng, lokaal beter bekend als SS Teo, wiens familie een controlerend belang in handen heeft.

Temasek Holdings beheert een investeringsportefeuille met een waarde van meer dan 200 miljard (US) dollar. Belangrijke participaties zijn die in havenbeheerder PSA International (100%) en in Singapore Airlines (56%).