Dat is de hoogste plek in jaren en aanzienlijk boven de negentiende plek aan het begin van het decennium. De lijst is gebaseerd op het aantal mankementen dat inspecteurs van PSC aantreffen aan boord van de schepen die ze inspecteren en het aantal keren dat schepen op basis daarvan een uitvaarverbod krijgen opgelegd. Hoe minder mankementen en aanhoudingen, hoe hoger de inschaling.

Zwarte lijst

De positionering is gebaseerd op de gemiddelde staat van dienst in de periode 2017-2019. De lijst telt zeventig vlaggen, waarvan de bovenste 41 als witte lijst-vlaggen worden gekwalificeerd. Zestien krijgen het predikaat ‘grijs’ en dertien vlaggen vormen de zwarte lijst.

De top-10 bestaat uit het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, de Bahama’s, Nederland, Denemarken, de Marshall-eilanden, Singapore, Hongkong, Japan en Bermuda. De zwarte lijst teltzoals gewoonlijk exotische oorden met een geringe scheepvaart-traditie, zoals Saint Kitts en Navis, Mongolië, Togo en de Comoren.

De lijst van het zogenoemde Paris Memorandum of Understanding Committee, waarbij 26 Europese landen en Canada zijn aangesloten, laat geen verschuivingen ten opzichte van vorig jaar zien. Nieuwsblad Transport komt daar in de volgende editie op terug.