Door de uitbraak van covid-19 heeft DFDS harde klappen gehad. Vooral het passagiersvervoer heeft ernstig te lijden onder de lockdownmaatregelen in de diverse landen. Medio maart werd al bekend dat het bedrijf zo’n zeshonderd arbeidsplaatsen zou schrappen.

Daar komen er nu dus nog eens 650 bij, waarvan tweehonderd in thuisland Denemarken. Hierbij zal ook de logistieke tak van het bedrijf niet worden ontzien. In totaal heeft de rederij 8600 werknemers.

250 miljoen

‘Onze aanvankelijke reactie op covid-19 is succesvol geweest’, aldus het bedrijf. ‘Nu nemen we verdere actie om te zorgen voor efficiency en groei op de lange termijn. Tegelijkertijd blijven we zoeken naar nieuwe kansen die zich voordoen.’

Naast het verkleinen van het personeelsbestand wil DFDS ook bezuinigingen doorvoeren op het gebied van IT. Daarnaast wil het diverse activiteiten in de logistieke divisie stroomlijnen. Het bezuinigingspakket moet in de komende maanden zijn beslag krijgen en zorgen voor een jaarlijkse kostenreductie van 250 miljoen Deense kroon (33,5 miljoen euro). Voor dit jaar worden de kostenbesparingen geschat op 50 tot 75 miljoen kroon.

Ebitda

Volgens DFDS zijn de vrachtvolumes in het tweede kwartaal boven verwachting in de meeste gebieden. Het houdt daarom vast aan de eerder uitgesproken verwachting van een ebitda van 2 miljard kroon in 2020. Wel wijst het bedrijf erop dat de onzekerheid, vooral in het passagierssegment, erg groot is. Daardoor zou het resultaat voor belastingen dit jaar uiteindelijk toch significant kunnen veranderen.

Op 12 augustus komen de Denen met hun resultaten over het tweede kwartaal.