Het centrum wordt mogelijk gemaakt door een opstartdonatie van de A.P. Møller Foundation, maar behalve Maersk zijn ook bedrijven als NYK Line, Mitsubishi Heavy Industries en Siemens Energy bij het initiatief betrokken. De eerste bevestigde naam in de raad van bestuur van het onderzoekscentrum is Søren Skou, ceo van A.P. Møller-Mærsk. De dagelijkse leiding wordt in handen gelegd van de Deense maritiem ingenieur Bo Cerup-Simonsen. Hij krijgt circa honderd medewerkers onder zijn hoede, die de komende twee à drie jaar gerekruteerd worden.

Nieuwe brandstoffen

De samenwerkende bedrijven gaan in het onderzoekcentrum bekijken welke nieuwe brandstoffen en technologieën er ontwikkeld kunnen worden om de uitstoot van broeikasgassen in de scheepvaart te reduceren. Het centrum heeft volgens Maersk geen winstoogmerk. De organisatie heeft volgens het Deense concern ‘een commerciële basis met een liefdadig doel’ en zal volop de samenwerking zoeken met rederijen, universiteiten en autoriteiten.