De Zuid-Koreaanse eigenaar, Polaris Shipping, besloot het wrak van de 340 meter lange en 55 meter brede mastodont niet te laten slopen of repareren, omdat het dermate zwaar beschadigd was dat het total loss was verklaard. Het liep op 24 februari aan de grond, nadat het kort na het verlaten van de Ponta da Madeira Maritime Terminal van ertsgigant Vale zware boegschade had opgelopen.

Tekst loopt door onder video.

Afborrelen

Bergers, onder leiding van Smit Salvage, hebben sindsdien 145.000 ton ijzererts uit de very large ore carrier gehaald om die weer drijvend te krijgen. Vervolgens is het wrak naar dieper water gesleept met de bedoeling om het daar ‘af te borrelen’. De Braziliaanse marine, die toestemming voor de opmerkelijke operatie heeft gegeven, heeft niet bekendgemaakt wat de waterdiepte ter plekke is.

Op de video is te zien hoe de nog maar vier jaar oude ‘Stellar Banner’ roemloos ten onder gaat in enorme fonteinen van opspuitend rood ijzererts-stof. Tijdens de ondergang brak de schoorsteen af, die nog een tijdje ronddreef in een kolkende zee.

Tekst loopt door onder video.

Rekensom

Het doelbewust afzinken van grote schepen gebeurt zelden, want zelfs als een wrak total loss is verklaard, vertegenwoordigt de romp nog altijd een sloopwaarde van ettelijke miljoenen. Kennelijk heeft Polaris de rekensom gemaakt dat de waarde van het schip en de nog altijd bijna 150.000 ton erts aan boord niet opwogen tegen de kosten van het transport van de ‘Stellar Banner’ naar een slooplocatie.

Tekst loopt door onder video.

Marine

In oorlogssituaties komt het wel voor dat marineschepen doelbewust tot zinken worden gebracht om te voorkomen dat ze in handen van de vijand vallen. Een van de beroemdste voorbeelden daarvan is het afzinken van het grootste deel van de Franse marinevloot in 1942 bij Toulon, om te voorkomen dat de Duitsers die in beslag zouden nemen.