Een slordige 34 miljoen fronsende wenkbrauwen vielen koning Willem-Alexander ten deel toen eerder deze maand het nieuws bekend werd dat hij een plezierjacht van twee miljoen euro had gekocht. Midden in de coronacrisis! Het zou heel goed kunnen dat onze beminnelijke monarch ervan overtuigd was dat hij zuinig was geweest. In de wereld van de superrijken krijg je een jacht als het zijne er gratis bij als je een écht groot jacht gaat kopen.

Google het woord ‘superyacht’ en het lijkt alsof je in een droomwereld belandt, maar de varende paleizen bestaan echt. Zoals er de laatste weken vanwege de coronadreiging veel campers ‘over de toonbank’ gingen waarin mensen zelfstandig op reis kunnen, bieden ook jachten allicht een gevoel van veiligheid. Met het anderhalve meter afstand houden zit het op een superjacht wel snor. Je kunt in zo’n vaartuig verdwalen.

Tientallen kersverse jachteigenaren kunnen snel ook het ruime sop gaan kiezen nu het general cargo-schip ‘AAL Melbourne’ in een enkele overtocht 38 privéjachten vanuit de Amerikaanse havenstad Fort Lauderdale naar Southampton en Antwerpen heeft getransporteerd.

De luxe plezierboten – de grootste was 32 meter lang – namen op het scheepsdek tezamen 2500 vierkante meter ruimte in beslag, ongeveer een half voetbalveld. De ‘AAL Melbourne’, een reus van 31.000 dwt, kon het hebben.

Rederij AAL Shipping werd in 1995 opgericht in Nederland, maar heeft haar hoofdkantoor inmiddels al ruim tien jaar in Singapore zitten. Peters & May, een Engels logistiek bedrijf dat het vervoer van jachten als een van zijn hoofdactiviteiten heeft, stelt dat het tegelijk vervoeren van zoveel jachten een grote uitdaging is, maar vindt dat de operatie met AAL ‘bijzonder gesmeerd’ is verlopen.

AAL vervoerde enkele maanden geleden de 86 meter lange romp van een ander superjacht van China naar Australië: ‘dat was het grootste drijvende stuk vracht uit de geschiedenis van ons bedrijf.’