Spotters waren niet alleen massaal afgezakt naar de haven van Antwerpen, maar ook naar de Westerschelde. Vooral in de Bocht van Bath was het erg druk. De ‘Algeciras’ wordt uitgebaat door de Koreaanse rederij HMM. Hij is 400 meter lang en 61 meter breed en kan 23.964 teu vervoeren.

Tekst loopt door onder foto.

Volumerecord

Wanneer het zaterdagochtend de Antwerpse terminal weer verlaat, zal het er een nieuw volumerecord hebben gevestigd: dat van het grootste aantal van één enkel schip tijdens één enkel bezoek behandelde containers. Het overslagrecord voor de hele haven staat sinds vorig jaar op naam van de ‘MSC Aurora’, die er toen 14.519 teu laadde of loste.

De planning voorziet erin dat in Antwerpen 1.748 containers worden gelost en 4.911 containers geladen. Terminaluitbater PSA zet hiervoor zijn grootste kranen in, met een hoogte van meer dan vijftig meter en een reikwijdte ter breedte van 26 containers.

Foto’s: Jasper Leonard / PSA (tekst loopt door onder foto’s).

Maidentocht

De ‘HMM Algeciras’ liep op 24 april van stapel op de Daewoo-scheepswerf in Zuid-Korea en is nu aan zijn maidentocht bezig. Op een zeker ogenblik heeft hij dan 19.621 teu aan boord, een nieuw wereldrecord. De volledige capaciteit, 23.964 teu is daarmee echter nog niet bereikt.

Eerder deze maand deed hij al Rotterdam en Hamburg aan. Vanuit Antwerpen vaart hij eerst naar Londen, om daarna koers te zetten naar Oost-Azië. Daar zal hij aanleggen in Singapore, om vervolgens in China op vier plekken te stoppen, te weten Qingdao, Ningbo, Shanghai en Yantian. Daarna vaart hij door naar Busan (Zuid-Korea).