Negentien Indiase bemanningsleden zijn in beschermende kleding naar de luchthaven vervoerd, waar een chartervlucht gereed stond om hen naar Colombo (Sri Lanka) te vliegen. Van daar uit vliegen ze naar India, terug naar hun familie.

De bemanningsleden hadden tot nu toe vanwege coronamaatregelen niet van boord gekund, sommigen hadden al tien maanden geen voet aan wal meer gezet. Het chartervliegtuig heeft in Colombo achttien nieuwe bemanningsleden opgepikt, veertien Sri Lankanen en vier Indiërs, die in Singapore de ‘Genco Liberty’ weer gaan bemannen. De Noorse rederij Wilhelmsen coördineerde de operatie.

Safe corridor

Het creëren van een ‘safe corridor’ voor gestrande bemanningsleden heeft veel voeten in de aarde gehad, zegt de Singaporese maritieme dienstverlener Synergy Group. Die stelt al sinds begin maart ‘wanhopig’ bezig te zijn geweest om gestrande bemanningsleden uit de brand te helpen.

Een met verschillende partijen opgerichte Singapore Crew Change Working Group heeft uiteindelijk een werkbaar protocol opgeleverd. De nu naar huis gebrachte bemanningsleden, die voor hun vlucht negatief zijn getest op het coronavirus, moeten in India nog twee weken in quarantaine.