Het schip werd op 19 april geënterd door piraten toen het voor anker lag in de haven van Cotonou. Elf bemanningsleden wisten zich te verschansen in de citadel, de beveiligde ruimte aan boord. Acht opvarenden uit Rusland, Oekraïne, Bulgarije en de Filippijnen werden gegijzeld door de aanvallers.

‘Het is voorbarig om details te geven over hun gevangenschap en vrijlating. Ze zijn onder medische observatie en een van hen is onder behandeling voor ondervoeding’, vertelt admiraal Oladele Daji, die de reddingsoperatie leidde, aan het Franse persbureau AFP.

Terug naar families

De ‘Tommi Ritscher’ wordt gemanaged door Transeste Schiffahrt GmbH, dat gevestigd is in het plaatsje Jork, vlakbij Hamburg. Het bedrijf bevestigt in een verklaring dat de bemanningsleden niet langer in gevangenschap zijn en binnenkort terugkeren naar hun families.

De West-Afrikaanse wateren, en dan met name de Golf van Guinee, zijn de laatste jaren berucht geworden vanwege de aanvallen van piraten op koopvaardijschepen. Bestormingen waarbij bemanningsleden worden ontvoerd en er losgeld wordt gevraagd, komen in die regio regelmatig voor.