Het Ministerie van Transport en Communicatie van Taiwan heeft de bedrijven die de kredieten hebben aangevraagd, verzocht om prioriteit te geven aan fondsen voor salarisbetaling aan werknemers.

De twee belangrijkste containerlijnen van Taiwan, Yang Ming en Evergreen, rapporteerden in het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies van respectievelijk ongeveer 27,3 miljoen en 14,7 miljoen dollar. Wan Hai, een andere grote containeronderneming, maakte in dezelfde periode 27,8 miljoen dollar winst.

Flinke impact

Yang Ming maakte bij de publicatie van de kwartaalcijfers bekend stevig te zijn geraakt door het coronavirus. Het bedrijf verwacht voor het tweede kwartaal opnieuw een flinke impact van de pandemie.

De Taiwanese regering heeft Yang Ming een paar weken geleden hulp toegezegd. De staat zal bij een aandelenverkoop van 300 miljoen dollar flink wat geld in het concern pompen.

CMA CGM

Recent werd bekend dat het Zuid-Koreaanse HMM en het Franse CMA CGM ook worden geholpen middels (verkapte) staatsteun om de coronacrisis door te kunnen komen.

Voor Maersk-topman Søren Skou reden om fel uit te halen naar zijn concurrenten. Hij noemde het ‘volstrekt onaanvaardbaar’ en roept de Europese Commissie op een procedure te beginnen.