Wereldwijd wachten inmiddels meer dan 150.000 zeevarenden al maanden op aflossing. Voor de Nederlandse reders gaat het om zo’n 12.000 zeevarenden.

‘De coronapandemie heeft geleid tot ernstige reisrestricties, die ook nog eens van land tot land verschillen. Geannuleerde vluchten kwamen daar bovenop. Zo werd het in korte tijd vrijwel onmogelijk voor zeevarenden om van de zeeschepen naar huis te reizen en andersom’, zegt KVNR-directeur Annet Koster.

KLM gaat nu het plan in uitvoering brengen, dat samen met de KVNR en Boers Crew Services tot stand is gekomen, om de bemanningsaflossingen weer op gang te brengen. De luchtbruggen van KLM komen in eerste instantie tussen Schiphol en de Filipijnen, Indonesië, Rusland, Oekraïne en Polen. Dat zijn de landen waar de meeste zeelieden vandaan komen. Vanaf volgende week vliegt de KLM vier keer per week via Bangkok naar Manilla. Met de Russische en Oekraïense autoriteiten wordt nog overlegd over de vliegmogelijkheden.

Rust

KLM vliegt nu al tussen Amsterdam en Warschau en is in overleg met Russische en Oekraïense overheden en luchtvaartautoriteiten om toestemming te krijgen voor vluchten naar Kiëv en Sint-Petersburg. Vanaf 26 mei gaat KLM vier keer per week vliegen tussen Amsterdam en Manilla met Bangkok als tussenstop.

Koster: ‘We zijn KLM zeer erkentelijk dat dit initiatief door hen is omarmd en dat de luchtbruggen nu realiteit zijn. Dat brengt zeevarenden, hun families en reders rust.’