Eerder bleek al dat Sergey Shishkarev met zijn Delo-groep uit is op grote vervoerscontracten en dat ook Roman Abramovich, Mr. A. in de Kremlin-mores, een vinger in de pap heeft. Maar nu is ook duidelijk geworden dat niemand minder dan Darth Vader een sleutelrol in het megaproject speelt, in opdracht van tsaar Poetin uiteraard.

Dat schijnt althans de bijnaam te zijn van Igor Sechin, de baas van de Russische oliemaatschappij Rosneft en volgens intimi een van de Poetins trouwste aanhangers. In die hoedanigheid heeft hij alle belang bij een ongestoorde afvoer van Siberische olie, die de laatste tijd trouwens voor een zacht prijsje weg mag. Maar hij heeft ook nog een ander belang.

Zvezda

Onder Rosneft valt ook het scheepsbouw-complex Zvezda in het uiterste zuidoosten van het enorme land. En laat die nu net opdracht hebben gekregen voor de bouw van ‘s werelds sterkste nucleaire ijsbreker ooit, een tweehonderd meter lang gevaarte dat een slordige 1,6 miljard dollar gaat kosten.

Als alles goed gaat, mag Zvezda er nog twee bouwen. Opdrachtgever van het project is het nucleaire conglomeraat Rosatom, ooit per decreet opgericht door een zekere Poetin.

Siloviki

Behalve olie-oligarch en scheepsbouwer geldt Sechin ook als voorman van de Siloviki-factie binnen de machtsstructuur in het Kremlin. In het Russische taalgebruik is een silovik een politicus die zijn positie te danken heeft aan zijn nauwe contacten met inlichtingen- of veiligheidsdiensten. Zoals daar zijn of waren, de KGB, GRU, FSB en ga zo maar door.

De bekendste van allemaal is natuurlijk oud-KGB’er Poetin zelf. En zo is de cirkel rond. Poetin wil z’n Poolroute en Sechin mag de boten bouwen. Gaat vast helemaal goed komen.