Voormalig Zeamarine COO Nicki Schumacher en regiodirecteur Europa Matthias Kremser hebben de insolvente rederij verlaten om zich bij het eveneens Duitse THB Transport aan te sluiten waar zij als scheepsmakelaars werkzaam zullen zijn.

Het zwareladingschip ‘Zea Gold’ is ondertussen gekocht door de Nederlandse rederij Spliethoff. De ‘Zea Gold’ kwam eerder dit jaar in het nieuws omdat de Noorse rederij Nomadic Shipping er in de haven van Rouen beslag op had gelegd. Zeamarine had sinds januari de charterkosten voor twee multipurpose schepen niet meer betaald.

Uitbreiding

Voor Spliethoff betekent de nieuwe aanwinst een verdere uitbreiding van diens heavy-lift vloot. In april vorig jaar nam de in Amsterdam gevestigde rederij tien schepen van het eveneens failliete Hansa Heavy Lift over. Dit schip behoort tot diezelfde serie en was vóórdat Zeamarine het schip overnam ook deel van de Hansa Heavy vloot. Het gaat om een zogenoemd P-Type schip met een groot kraanvermogen van 1.400 ton, waarvan Spliethoff er nu vijf heeft.

Zeamarine kondigde in december vorig jaar een grote reorganisatie aan om de financiële problemen van het bedrijf op te lossen. Een combinatie van lage vrachttarieven, hoge chartertarieven en zeer snelle snelle groei had tot aanzienlijke verliezen geleid.

Eigenaar Kurt Zech huurde een externe crisismanager in om die reorganisatie te leiden. In eerste instantie werd er gecommuniceerd dat hij het bedrijf weer op de rails moest krijgen, maar het tempo waarin activa werden afgestoten en mensen het bedrijf verlieten wekte al snel het vermoeden dat de rederij zou worden opgedoekt.

Andere entiteiten

Een groot deel van Zeamarine’s vloot is geretourneerd aan hun eigenaren en vaart ondertussen onder meer in de vloten van BBC Chartering en United Heavy Lift. Een ander deel is overgeheveld naar andere entiteiten van de Zeaborn groep en een deel is meegegaan in de afsplitsing van Intermarine, dat nu weer een zelfstandige rederij is. Zeaborn was in september 2018 met Intermarine gefuseerd, maar kocht het bedrijf al snel uit om volle controle te krijgen.

In februari heeft Zeamarine officieel faillissement aangevraagd voor de drie bedrijven Zeamarine Bremen, Zeamarine Germany Zeamarine Chartering. Sindsdien heeft het bedrijf kantoren gesloten in Duitsland, Denemarken, België en Japan. De website van het bedrijf is nu ook offline.

De Zeaborn Ship Management Group gaat door zoals voorheen en blijft onaangetast door de insolventieprocedure van Zeamarine. Het bedrijf wilde niet reageren op vragen van deze krant.