Liu Haitao van de Chinese National Immigration Administration (NIA), maakte dat maandag bekend tijdens een persconferentie die geheel in het teken stond van coronamaatregelen en het in bedwang houden van het virus.

Daarin werd onder meer aangekondigd dat een buitenlandse scheepscrew niet meer aan land mag. Chinese bemanningsleden die meer dan veertien dagen op zee hebben gevaren en in goede gezondheid verkeren, mogen wel het land in. Chinezen die korter dan twee weken op zee zaten, worden in quarantaine geplaatst.

20.000 bemanningsleden

Per dag komen volgens de NIA meer dan 20.000 bemanningsleden via zee-, land- en luchtvervoer China binnen, goed voor meer dan 70% van het dagelijkse aantal mensen dat het land binnentreedt.

Schepen op internationale routes worden ook nauwgezet gevolgd, om te voorkomen dat zij, of verstekelingen aan boord, illegaal het land betreden, zei Haitao tijdens de persbijeenkomst.

Welzijn in het geding

De Europese Commissie, redersverenigingen en maritieme vakbonden roepen regeringen juist op om bemanningswissels mondiaal mogelijk te maken. Maandelijks moeten ongeveer 100.000 bemanningsleden van koopvaardijschepen worden afgelost, vaak na maandenlange diensten op zee.

Door de coronacrisis ligt dat evenwel al weken stil. Het welzijn van zeevarenden en de veiligheid op schepen zijn daardoor in het geding, aldus de belangenorganisaties.