Grimaldi merkt tegen Lloyd’s List op dat hij niet tegen staatssteun is, maar benadrukt wel dat het op een eerlijke manier moet gebeuren. Overheidshulp voor een beperkt aantal geselecteerde bedrijven, waarvan sommige mogelijk al in financiële moeilijkheden verkeren, zal volgens hem alleen leiden tot oneerlijke concurrentie.

Zo heeft de Italiaanse regering een pakket noodmaatregelen beloofd om havenbedrijven en rederijen uit de moeilijkheden te helpen, terwijl sommige veerbootmaatschappijen in Finland nog altijd om hulp verlegen zitten. Een aantal shortsea-operators die in het Verenigd Koninkrijk opereren, hebben volgens Lloyds List ook om financiële steun gevraagd.

Handje ophouden

Grimaldi Group, gespecialiseerd in Europees en trans-Atlantisch ro/ro-vervoer, bezit een aantal regionale spelers, waaronder Finnlines, Minoan Lines, Malta Motorways of the Sea en Atlantic Container Line. Voor deze ondernemingen is volgens Grimaldi vooralsnog geen staatssteun aangevraagd, terwijl ze tegelijkertijd moeten concurreren met reders die wel bij de overheid hun handje ophouden.

‘Wat er ook wordt gedaan, het moet voor iedereen gelden en niet alleen voor één of twee partijen’, zegt Grimaldi, die al via de redersvereniging Confitarma contact heeft gehad met de Italiaanse regering om ervoor te zorgen dat de staatssteun eerlijk wordt verdeeld.

De ondernemer beweert dat de Grimaldi Group er sterk voor staat om de verwachte moeilijke marktontwikkelingen aan te kunnen. Na een goed begin van het jaar, zet hij zich schrap voor een zeer zware periode, zonder de gebruikelijke zomerse piek van het passagiersverkeer in combinatie met de sluiting van veel Europese autofabrieken.

Omzetverlies tot 15%

Grimaldi schat in dat de omzet van het concern de komende maanden met wel 15% kan dalen, wat overeenkomt met met een bedrag van ongeveer 500 miljoen euro. Dat wordt volgens hem deels gecompenseerd door een besparing op de brandstofkosten.

Met 57 van de 120 schepen zonder schuld, zeer lage financieringskosten en jarenlange gezonde winstmarges van tussen 5% en 10% ‘hebben we nog nooit zo’n sterke positie gehad om deze storm te doorstaan’, zegt hij.