Dat zegt Saadé in een recent interview met de Franse krant Le Figaro. De ceo heeft er vertrouwen in dat de bezettingsgraad op zijn schepen tot eind april op een goed niveau blijft, maar vreest voor de periode daarna.

Problemen in Europa en VS

‘Het probleem zit niet meer in China, waar de fabrieken weer voor 100% draaien; het komt van Europese en Amerikaanse klanten. We krijgen een gespannen situatie in mei wanneer het wereldwijde volume naar schatting met 30% daalt.’ Dat resulteert er volgens Saadé in dat tien tot vijftien schepen van de Franse rederij uit de vaart worden gehaald, op een totaal van ongeveer vijfhonderd.

Gevraagd naar zijn visie op hoe de wereldhandel zou kunnen hervormen zodra het coronavirus is ingedamd, pleit Saadé voor een ‘meer evenwichtige wereldhandel’. Hij hekelt ‘buitensporige globalisering’, waar volgens hem snel verandering in moet komen.

Rating

CMA CGM kampt naast de coronacrisis ook met een enorme schuldenlast, onder meer door de aankoop van Ceva Logistics. Kredietbeoordelaar Moody’s is somber over de vooruitzichten voor containerrederijen en onderzoekt momenteel of de rating van de Franse carrier naar beneden moet worden bijgesteld.