Châteauban, het investeringsvehikel van de Cigrangs, is er helemaal uitgestapt terwijl Saverco van de Saverysen zijn belang heeft teruggebracht tot onder de meldingsdrempel van 5%. Dat heeft de in Antwerpen gevestigde rederij bekendgemaakt.

Vooral de uitstap van de laatste is opmerkelijk. De familie is eigenaar van de tot holding omgevormde voormalige nationale Belgische rederij CMB en oprichter van diens eveneens beursgenoteerde dochter Exmar. Die exploiteert een van ‘s werelds grootste lpg-rederijen en heeft daarnaast belangen in de offshoresector. In 2004 is Euronav van CMB afgesplitst.

CMB-topman Alexander Saverys zegt in de Belgische financiële krant De Tijd ‘dat de banden tussen de familie en Euronav zeer sterk zijn, maar dat het belang door de jaren heen steeds verder is verwaterd’. Volgens hem was de rederij voor Saverco alleen nog een financiële participatie en ‘hoeft de verkoop gezien de recente koersstijging van Euronav dan ook niet te verbazen’.

Geschat vermogen

De site ‘De rijkste Belgen’ schat het vermogen van de Cigraings evenwel beduidend hoger in dan dat van de familie Saverys: 1,4 miljard tegen 820 miljoen euro. Dat is goed voor respectievelijk de twintigste en 33ste plek op de familiale ranglijst der rijkste Belgen.

De relatie tussen beide families gaat overigens al generaties terug. In 1969 stonden ze samen aan de basis van de droge-bulkrederij Bocimar, eveneens onderdeel van CMB, die jaarlijks zo’n vijftig miljoen ton lading vervoert.