Volgens maritiem vakblad Splash vormen Filippino’s bijna driekwart van de bemanning van de Japanse koopvaardijvloot. Het reisverbod van het op twee na grootste redersland ter wereld geldt ook voor Chinezen, die eveneens een aanzienlijk deel van de scheepscrew vertegenwoordigen. De restricties gelden tevens voor luchtvaartpersoneel.

Het Japanse maritieme bureau in Tokio heeft echter verklaard dat er een mogelijkheid bestaat om het land toch binnen te komen door individueel overleg te plegen met de quarantaine-autoriteiten en de immigratiediensten.

Pijn

De ban op de leveringen van schepen zal Japanse bedrijven veel pijn doen. Japan is na China en Zuid-Korea de grootste scheepsbouwer ter wereld met een omvangrijk orderboek van schepen die dit jaar opgeleverd zouden moeten worden.

De Japanse premier Shinzo Abe wil vanwege de coronacrisis de noodtoestand uitroepen in Tokio en andere delen van het land. Abe zei dat de noodtoestand mogelijk dinsdag al wordt afgekondigd.

In het land is bij ruim 3500 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het coronavirus. 85 patiënten zijn overleden. Abe zei dat het virus nu snel om zich heen lijkt te grijpen in stedelijke gebieden als Tokio en Osaka.