Bron afbeelding: Fleetmon

Het incident speelde zich af voor de kust van Venezuela, in de buurt van het eilandje La Tortuga. Hoe dat in zijn werk is gegaan, is niet helemaal duidelijk. Zeker is wel dat het Venezuela van president Nicolas Maduro woedend is over het verlies van zijn tachtig meter lange ‘Naiguatá GC-23’.

Defensieminister Vladimir López beschuldigt de Portugese eigenaar van het cruiseschip ‘RCGS Resolute’ van ‘imperiale agressie en piraterij’. De beheerder ervan, Columbia Cruise Services (CCS), beschuldigt op zijn beurt de Venezolaanse marine het schip geramd en zelfs beschoten te hebben in een poging om de gezagvoerder te dwingen koers te zetten naar de haven Puerto Moreno op het Isla De Margarita.

Willemstad

Volgens de scheepsmanager was de bemanning op dat moment op volle zee bezig met een motorreparatie, terwijl het zonder passagiers op halve kracht op weg was naar Willemstad op Curaçao. De Naiguatá zou de ‘Resolute’ meerdere keren hebben geramd om het veel grotere cruiseschip van koers te doen veranderen. Dat bekwam het marineschip slecht.

Volgens CCS liep de ijsversterkte romp van het poolexpeditie-schip geen noemenswaardige schade op, maar de ‘Naiguatá’ des te meer en begon het al snel water te maken. De bemanning van de ‘Resolute’ zegt meer dan uur bij het zinkende schip in de buurt te zijn gebleven om hulp te kunnen bieden, maar de Venezolanen zouden zich oostindisch doof hebben gehouden. Uiteindelijk zou de gezagvoerder het consigne hebben gekregen om door te varen.

Laf en crimineel

Van die laatste episode heeft de Venezuela een heel andere lezing. ‘De actie van de ‘Resolute’ was laf en crimineel, aangezien die in strijd met de internationale verdragen niet heeft bijgedragen aan de redding van de bemanning’, aldus een regeringsverklaring.

In een tweede verklaring, toegeschreven aan Maduro, zegt de regering niet uit te sluiten dat het cruiseschip ‘huurlingen vervoerde om militaire bases op land aan te vallen en die op volle zee wilde ontschepen’.

Die moeten dan wel over een goed gevulde portemonnee beschikt hebben. Volgens de site van One Ocean, die de ‘Resolute’ exploiteert, beginnen de prijzen voor een weekje aan boord in een simpele hut bij 5000 dollar en lopen ze door tot dik 10.000 dollar voor een Ocean Suite.

Berucht

Over het lot van de 44-koppige bemanning van het marineschip is overigens niets bekend gemaakt. Wat betreft de ‘Resolute’ meldt de scheeps-tracking site Fleetmon dat de gezagvoerder zijn 34 bemanningsleden waarschijnlijk voor veel onheil heeft behoed.

Beheerder Mikhail Voytenko zegt dat de Venezolaanse wateren berucht zijn omdat het land al eerder ‘absoluut onschuldige koopvaardijschepen in beslag heeft genomen en de bemanningen als criminelen heeft behandeld’.

Video

De Venezolaanse marine heeft een video vrijgegeven (zie onder), die moet aantonen dat niet de ‘Naiguatá’ fout zat, maar juist door ‘Resolute’ is geramd. Op het schokkerige filmpje is te zien dat een Venezolaans bemanningslid met een AK-47 op het cruiseschip schiet en dat ze vervolgens met elkaar in aanraking komen.

De video geeft echter geen antwoord op de vraag waarom het schip überhaupt werd beschoten en hoe de ‘Naiguatá’ in internationale wateren in aanvaring kon komen met het andere schip, dat op dat moment vrijwel stillag.

Bekijk de video: