Volgens Maersk is de toestand van het vijftal ‘stabiel’. Een woordvoerder zegt dat ze volgens vastgestelde protocollen zijn geïsoleerd toen ze symptomen begonnen te vertonen. Ook bij hun vervanging zullen de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen worden.

De 9074 teu grote ‘Gjertrud Maersk’ is het eerste containerschip met een publiek gemelde coronabesmetting. Het ligt nog in Ningbo en wacht op de introductie voor een rotatie in het netwerk van Maersk.

Crewwissels opgeschort

Maersk Line heeft alle bemanningswisselingen voor de hele vloot opgeschort om het besmettingsrisico voor zeevarenden te minimaliseren. Ook tal van landen hebben deze wissels vooralsnog in de ban gedaan.

Niet iedereen is het daarmee eens. Zo heeft de internationale transportvakbond ITF rederijen en scheepsmanagers opgeroepen om de roosters zoveel mogelijk in acht te nemen en de zeelieden volgens planning naar huis te laten terugkeren.