Bemanningen en passagiers mogen ook niet bij kortstondige bezoeken van boord gaan in Singapore. De MPA had in januari al checkpoints op zee ingericht om de temperatuur van inkomende reizigers te meten. Singapore heeft op 13 maart al alle aanlopen door cruiseschepen stopgezet. Sinds dinsdag mogen er geen kortstondige bezoekers Singapore binnenkomen of erdoor reizen.

Ook Maleisië legt het wisselen van bemanningen aan banden. Het land heeft quarantaine ingesteld voor alle schepen uit onder meer China, Zuid-Korea, Japan, Italië, Iran en de VS. Havengerelateerde activiteiten zijn door de regering van Maleisië geclassificeerd als essentiële diensten. Volgens de maritieme autoriteiten zijn er geen grote vertragingen bij de afwikkeling van het vrachtverkeer.

100.000 zeevarenden

Ook crewing-specialist Danica roept scheepsexploitanten op om bemanningswisselingen te beperken, ondanks de oproep van zeevarendenbond ITF en redersclub ICS om zoveel mogelijk vast te houden aan bestaande afspraken over crew change.

‘Met naar schatting 100.000 zeevarenden die per maand zouden moeten reizen, geloof ik niet dat dit op dit moment de beste aanpak is. Ik denk dat het beter is om langer aan boord te blijven, dan risico te lopen besmet te raken door naar huis te gaan’, zegt directeur Henrik Jensen.

Marshall-eilanden

De Republiek der Marshalleilanden, een van ’s werelds grootste scheepvaartregisters met meer dan 4700 schepen en bijna 100.000 zeevarenden, dringt erop aan om de belangen van zeevarenden te erkennen en te beschermen. Andere landen zouden plannen op moeten stellen om zeevarenden in staat te stellen aan boord te gaan van een aangewezen schip en aan het einde van hun contracten te worden gerepatrieerd.