Scheepscertificaten blijven drie maanden langer geldig en persoonsdocumenten zoals vaarbevoegdheidsbewijzen vier maanden. De redersvereniging KVNR en de vakbonden FNV Waterbouw hadden daarop aangedrongen, omdat steeds meer schepen en zeevarenden in de problemen dreigen te komen.

Verlopen papieren

Veel zeevarenden kunnen door alle reisbeperkingen niet op tijd worden afgelost en andersom kunnen veel aflossers niet aan boord komen. Daardoor liepen ze het risico binnenkort met verlopen papieren te zitten.

Ook de rederijen zelf dreigen in de problemen te komen, omdat er geen inspecties aan boord mogen worden uitgevoerd. Die zijn nodig voor de afgifte van bepaalde scheepscertificaten. Met het van kracht worden van een ‘contingency plan’, zoals het ministerie het noemt, wordt dat voorkomen.

Steeds meer berichten

Nautilus-voorzitter Marcel van den Broek: ‘Met de dag bereiken ons meer berichten van leden die niet kunnen worden afgelost of niet aan boord kunnen gaan vanwege door corona veroorzaakte problemen, zoals verzwaarde procedures aan grenzen en luchtvaartmaatschappijen die niet langer diensten kunnen of willen uitvoeren. Naarmate de tijd verstrijkt, krijgen steeds meer collega’s aan boord te maken met verlopen bemanningscertificaten terwijl de verlofgangers hun certificaten niet up-to-date kunnen houden omdat de trainingsinstituten zijn gesloten.’

Om hoeveel schepen en zeevarenden gaat, is op dit moment volgens hem nog niet te zeggen. ‘Het is nu een paar weken aan de gang. Hoe langer het duurt, hoe groter de problemen worden.’

Volgens hem zijn er nog geen gevallen bekend van schepen van Nederlandse rederijen, die met een uitbraak te kampen hebben.