‘Vanwege de aanhoudende verspreiding van de covid-19-pandemie en de buitengewoon snelle sluiting van grenzen en annuleringen van luchtvaartmaatschappijen, hebben we vandaag (dinsdag 17 maart 2020, red.) besloten om alle bemanningswissels op de door Maersk geëxploiteerde containerschepen uit te stellen tot 14 april’, schrijft de rederij.

Met de beslissing wil het bedrijf vermijden dat het virus aan boord van een van de schepen komt. ‘Door de aflossingen op te schorten, verminderen we het aantal sociale interacties. Daarnaast lopen zeevarenden die op doorreis zijn het risico om onderweg te stranden en in situaties te komen waarin wij ze niet kunnen helpen.’

Reisbeperkingen

Drastische maatregelen van overheden om het virus in te dammen, maken reizen vanuit en naar sommige landen een onmogelijke opgave. Zo heeft de EU de grenzen voor alle reizigers van buiten de Europese Unie gesloten. Het verbod geldt voorlopig voor dertig dagen en treft alle ‘niet-essentiële reizen’ van personen naar de Schengenzone.

Steeds meer Zuid-Amerikaanse landen zijn inmiddels ook op slot, evenals Rusland. De Verenigde Staten kondigde anderhalve week terug een inreisverbod af voor reizigers uit Europa.

Nederlandse reders

Maersk is niet het enige bedrijf dat te maken heeft met reisbeperkingen. Ook Nederlandse reders lopen tegen dit probleem aan. Dat stelt de KVNR die de overheid oproept om reisbeperkingen voor zeevarenden op te heffen waar mogelijk en inspecties aan boord tijdelijk uit te stellen.

Daarnaast wordt er in ICS-verband mondiaal overleg gevoerd tussen IMO, ILO en WHO. De eerste bijeenkomst staat gepland voor donderdag, waarbij het aflossen van bemanningen hoog op de agenda staat. ‘Deze week zal dus duidelijk moeten worden welke aanvullende maatregelen kunnen worden genomen om reders in de zeevaart bij te staan’, aldus een woordvoerder van de KVNR.