Met dat advies komt verladersorganisatie Evofenedex. Beleidsadviseur Rogier Spoel wijst er op dat het steeds moeilijk wordt om met chauffeurs lijndiensten in stand te houden op bijvoorbeeld Spanje en Marokko. Spanje wordt bijna hermetisch afgesloten en veel veerdiensten tussen Europa en het Noord-Afrikaanse land zijn gestaakt, zegt hij.

‘Shortsea kan daarom voor veel bedrijven een uitkomst zijn. Het duurt weliswaar langer, maar je hoeft geen chauffeur mee te sturen. In bijvoorbeeld landen als Marokko kan een lokale vervoerder de trailer of containers oppikken en naar de plaats van bestemming brengen. Dat is een van de alternatieven die wij onze leden dan ook adviseren.’

Spoorvervoer

Ook railgoederenvervoer biedt volgens de beleidsadviseur een goed alternatief voor onder meer het wegvervoer op Zuid- of Oost-Europa. De chauffeurs leveren gewoon de containers af op de railterminal en kunnen dan naar de volgende bestemming.

De vracht wordt dan na de treinreis op bijvoorbeeld Italië opgehaald door een regionale partij. Bedrijven zijn vaak verrast hoe goed en efficiënt deze keten werkt.

Rotterdam

Wat betreft het containervervoer ziet Evofenedex dat de beladingsgraad in de haven van Rotterdam nog laag is. Er wordt bij de achterban ook gewag gemaakt van het feit dat containers niet zijn meegenomen en de informatievoorziening van de reders nog niet op peil is.

‘Soms krijgen leden drie dagen voor aankomst van het schip een bericht dat een container niet aan boord is.’ Volgens de belangenbehartiger kan dit samenhangen met de opstartproblemen in de Chinese havens en het herpositioneren van containers en diensten.