Het vorige record van 1,59 miljoen teu kwam vier jaar geleden in de boeken toen het Zuid-Koreaanse Hanjin failliet ging. Tijdens de wereldwijde financiële crisis werd in 2009 een totale inactieve capaciteit van 1,52 miljoen teu geregistreerd.

Volgens Alphaliner is inmiddels de helft van de afvaarten naar China geschrapt vanwege de dodelijke virusuitbraak. De Franse dataverzamelaar verwacht dat de totale afname van de capaciteit, acht weken na het Chinees Nieuwjaar, uitkomt op ongeveer 700.000 teu. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 340.000 teu.

Ook op andere routes, tussen Azië en Zuid-Europa en trans-Pacifische oversteek, wordt respectievelijk voor 290.000 en 680.000 teu uit de vaart gehaald.

Omzetverlies

Alphaliner voorspelde eerder dat vanwege het virus de volumes in Chinese havens en in Hongkong het eerste kwartaal met meer dan zes miljoen teu zullen dalen. Sea Intelligence becijferde dat het omzetverlies voor container carriers kan oplopen tot 350 miljoen dollar per week.