Volgens het concern is deze beslissing onderdeel van een bredere strategische evaluatie van de activiteiten. ‘Voortaan zal PIL zich richten op verdere versterking van haar positie in de Noord-Zuidhandel, zoals Afrika, het Midden-Oosten / de Rode Zee, India, Latijns-Amerika en Oceanië’, schrijft de rederij in een persverklaring.

PIL is ’s werelds negende grootste container carrier, met een vlootcapaciteit van 392.410 teu. De rederij heeft ongeveer 150 container-, drogebulk- en multipurpose-schepen.

Betalingsachterstand

Het bedrijf staat sinds begin dit jaar al in de schijnwerpers. Eerste meldde databureau Alphaliner dat een aantal schepen van de container carrier in Singapore buiten dienst voor anker lag, in afwachting van nieuwe brandstof.

De week erop bracht vakblad Lloyd’s List naar buiten dat de rederij een betalingsachterstand heeft bij meerdere bunkerbedrijven. Het concern zou daardoor riskeren dat diverse schepen aan de ketting worden gelegd.

Voorzitter Teo Siong Seng van PIL ontkende destijds dat sprake was van financiële problemen. Een aantal schepen zou in Singapore vertraging hebben opgelopen omdat onvoldoende laagzwavelige brandstof voorhanden was.