De nog vrij te geven waarborg is goed voor 40 miljoen dollar. Volgens Exmar is het uitstel te wijten aan ‘merendeels administratieve punten’. Die konden nog niet worden afgewerkt, omdat de bevoegde Chinese overheden sinds de uitbraak van het virus gesloten zijn.

Arbitrage

Exmar kan het geld goed gebruiken voor de afwikkeling van de financiering van andere projecten. Door de coronaproblemen zag Exmar zich genoodzaakt haar uitstaande overbruggingskredieten te verlengen tot eind februari en die van een andere financiële verplichting tot midden maart.

Voorlopig ontvangt de rederij ook geen geld uit de verkoop (gevolgd door een lease-back) van haar hervergassingsplatform aan CSSC Shipping, een dochteronderneming van China State Shipbuilding. Exmar had dit platform al eerder verhuurd aan grondstoffenhandelaar Gunvor. Die verzet zich tegen de verkoop via een arbitrageprocedure. Zolang die procedure loopt, kan de verkoop niet worden afgerond.