De noodmaatregelen om verdere verspreiding te voorkomen van het virus dat eind december uitbrak in de Chinese miljoenenstad Wuhan, zullen een behoorlijke impact hebben op de maritieme sector.

Zo werden fabrieken in China stilgelegd en is de vakantieperiode rondom het Chinese nieuwjaar verlengd. Mede daardoor verwacht het Franse analistenbureau dat de volumes in Chinese havens en in Hongkong het eerste kwartaal met meer dan zes miljoen teu zullen dalen.

Op basis van cijfers van het aantal containerschepen dat belangrijke Chinese havens aandoet, constateert Alphaliner sinds 20 januari een daling van 20%. Het onderzoeksbureau benadrukt dat het volledige effect van de virusuitbraak op de volumes pas volledig meetbaar zal zijn als de havens hun cijfers van het eerste kwartaal naar buiten brengen.

Annuleringen

Een groot aantal vervoerders heeft al aangekondigd hun afvaarten naar China in februari te annuleren. Het bureau verwacht dat deze trend zich doorzet tot medio maart, waardoor de volumes ook na het Chinees Nieuwjaar niet herstellen.

‘Vervoerders gaan desondanks door met het laden en lossen van vracht in alle Chinese havens, behalve in de haven van Wuhan, waar de activiteiten zijn opgeschort sinds de stad op 23 januari door de Chinese regering van de buitenwereld werd afgesloten’, schrijft Alphaliner. De haven in Wuhan verwerkte vorig jaar 1,7 miljoen teu, wat neerkomt op 0,6% van totale overslag in alle Chinese havens.