De scheepsbouwer heeft een klacht ingediend bij de aanbestedingskamer van het Duitse ministerie van defensie. GNYK stelt dat niet zij, maar het Damen-consortium moet worden uitgesloten bij de verdere gunningsprocedure voor het contract ter waarde van 5,3 miljard euro. Als het ministerie het verzoek tot herziening niet inwilligt, stap het bedrijf naar de rechter.

Damen kreeg de voorkeur na de Europese aanbesteding van de bouw van de vier Mehrzweckkampfschiffe (MKS 180), de grootste marine-order uit de geschiedenis van de Bondsrepubliek. Het Duitse ministerie had besloten om het megaproject, dat ook nog twee opties omvat, Europees aan te besteden omdat Duitse werven in het verleden de mist in waren gegaan met marine-opdrachten. Budgetten werden overschreden en schepen werden te laat opgeleverd.

Goede reputatie

Damen heeft juist een goede reputatie met tijdig en volgens budget opleveren. Niettemin heeft minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer na zware kritiek uit de Bondsdag en van de Duitse industrie gezegd dat gunning aan een buitenlandse partij eens maar nooit meer is. ‘Het fregatten-project is een zonde die niet herhaald mag worden’, aldus de minister.

Volgens GNYK’s advocaat Roland Stein, specialist op het gebied van aanbesteding, rechtvaardigt geen enkele door het ministerie aangevoerde reden de uitsluiting van zijn cliënt. Volgens hem stelt de aanbestedingskamer ten onrechte dat GNYK niet aan een aantal specificaties, het zou gaan om 0,15% van alle eisen, heeft voldaan.

Twijfel over Damen

Hij eist dat niet zijn cliënt, maar Damen van de verdere procedure wordt uitgesloten. Hij stelt dat er ‘aanzienlijke en gegronde twijfel’ is over een aantal onderdelen van Damens inschrijving. Stein noemt daarbij met name het voortstuwingssysteem, waarover de Duitse pers uitgebreid heeft geschreven. Als GNYK naar de rechter stapt, is volgens Duitse media op zijn vroegst tegen het eind van het jaar een uitspraak te verwachten.