De beslissing is een gevolg van de hoog oplopende spanningen tussen Iran en het Westen, nadat afgelopen vrijdag de hooggeplaatste Iraanse generaal Qassim Soleimani om het leven kwam bij een Amerikaanse drone-aanval in Irak.

Wallace zegt dat het fregat ‘HMS Montrose’ en de torpedobootjager ‘HMS Defender’ naar de zeestraat, een belangrijke handelsroute voor olie- en gastransporten, worden gestuurd. De twee schepen werden vorig jaar ook al in de Straat van Hormuz ingezet, nadat Iran de onder Britse vlag varende olietanker ‘Stena Impero’ in beslag had genomen.

Nederlands fregat

Ook Nederland stuurt eind deze maand een oorlogsschip naar de Golfregio. Het fregat ‘Zr. Ms. De Ruyter’ blijft voor zes maanden in de Straat van Hormuz. De missie, onder leiding van Frankrijk, is op touw gezet als alternatief voor een soortgelijke missie van de Verenigde Staten, waar Groot-Brittannië, Australië, Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Albanië aan deelnemen.